34,6647$% 0.03
36,3373€% -0.14
43,5739£% -0.06
2.937,63%0,22
2.638,21%0,26
9.636,12%-0,25
TURGUTLU İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, üretilen kuru üzümün %85’inin Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç edildiğini belirtirken, kuru üzümde kalıntı veya çoklu pestisit sorunundan dolayı mevcut pazarların kaybedilebilmekte olduğunu açıkladı.
Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Çallı, kuru üzüm üreticilerine bağda, yasaklanan veya tavsiyesi iptal edilen; iprodione, imidacloprid, clothianidin, propineb, bifenthrin, carbendazim, imazalil, chlorpyrifos ethyl ve chlormequat aktif maddelerini içeren ilaçları kesinlikle kullanmamaları gerektiğini bildirdi.
DOĞRU İLACI, DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU DOZDA, DOĞRU ALET EKİPMANLA UYGULAYALIM
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Çallı yaptığı açıklamada: “Ülkemizin, mevcut pazarlarını kaybetmemesi ve ihracatımızın devam edebilmesi için kalıntıya sebep olabilecek ilaçlar bağlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Salkım güvesi ve diğer hastalık – zararlılar ile mücadele diğer ruhsatlı aktif maddeler veya yöntemler tercih edilmelidir. Kalıntısız üzüm için doğru ilacı, doğru zamanda, doğru dozda, doğru alet ekipmanla uygulayalım, bekleme süresine uyalım.
KURU ÜZÜMDEKİ TEHLİKE! OKRATOKSIN-A VE KÜF YÜKÜ
Okratoksin-A; üzüm tanesinde ve salkımda küflerin meydana getirdiği, insan ve hayvan sağlığı açısından çok tehlikeli, ilaçlı mücadelesi olmayan zehirli bir maddedir.
Bu küfler tanedeki delik ve çatlak gibi yara yerlerine yerleşerek çoğalır.
Okratoksin-A üreten küfler toprakta bulunur. Üzümün olgunlaşma döneminde, toprak işlenirken, savrulan tozlar ile birlikte Okratoksin-A üreten küfler üzümlerin üzerine yerleşir.
Okratoksin-A ve küf yükünü önleyebilmek için;
Kurutmalık üzümlere hormon atmayınız. Ben düşme döneminden sonra mecbur kalmadıkça sulama yapmayınız ve toprağı işlemeyiniz. Hastalık ve zararlıların etkisiyle tanelerin delinmesini veya çatlamasını önleyici tedbirler alınız.
KÜFLÜ, ÇÜRÜK, HASARLI, KURTLU VE BALGAMLI TANE VEYA SALKIMLARI TEMİZ OLANLARDAN KESİNLİKLE AYIRINIZ
Hasatta ve sergide sağlıklı temiz üzümle ile küflüleri kesinlikle karıştırmayınız. Temiz sergi bezi kullanınız. Sergide metrekareye en fazla 20 kg üzüm seriniz ve salkımları inceltirken taneleri zedelemeyiniz. Üzümü sergide iyici kurutunuz. Kuru üzümü kasalarda veya çuvallarda en fazla 50’şer kg doldurarak depolayınız ve depoda üzümlerin ısınmasını engelleyiniz. Okratoksin-A’nın ilaçlı mücadelesi yoktur, okratoksin-A oluşmuş üzümün temizlenmesi mümkün değildir!” ifadelerine yer verdi.
Sıcağa aldırış etmediler