34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde cumartesi günü tüm yerel yöneticiler ile milletvekilleri ve TURÇEP’i (Turgutlu Çevre Platformu) bir araya getiren bir sohbet toplantısı gerçekleştirildi. Muhtarlar Toplantısı adı altında düzenlenen ve TURÇEP tarafından organize edilen toplantı, Turgutlu Belediye Başkanlığı ve Kent Konseyi ile Manisa milletvekili Bekir Başevirgen ve CHP İlçe Başkanı Orhan Eratıcı’nın katkıları ile gerçekleştirildi.
Mahalle muhtarlarından 30 dolayında muhtarın katıldığı toplantıda, TURÇEP Yürütme Kurulu’nu temsilen bir heyetin yanı sıra, ayrıca Belediye Başkanı Çetin Akın ve yardımcısı Fırat Honaz, CHP Manisa Milletvekili ve Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen ile CHP İlçe Başkanı Orhan Eratıcı da yer aldılar.
Orta Park Restaurant’ta bir sohbet şeklinde ve sıcak bir havada gerçekleştirilen toplantının ana teması ise yörenin çevresel sorunlarına ilişkin konular olurken, bu konularla ilgili bazı hukuksal değerlendirmeler de yapıldı. TURÇEP Yürütme Kurulu’nda aynı zamanda bileşenlerinden, Zirve Dağcılık ve CHP TURÇEP temsilcisi olarak yer alan Semih Çolak’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda, en önemli çevresel tehditler olarak başta Çaldağı maden işletmesi olmak üzere, JESler, Çıkrıkçı’da fay hattı üzerine kurulması söz konusu olan baraj, Irlamaz civarına kurulmak istenen biyogaz tesisi gibi konular ile çevre ve insan sağlığını tehdit eden diğer konulara değinildi.
Başevirgen: “Manisa JES çöplüğü olmamalı”
İlk olarak söz alan CHP Manisa milletvekili Bekir Başevirgen muhtarlarla olan kısa selamlamasının ardından konuşmasında, TURÇEP tarafından düzenlenen toplantıya kedisinin CHP milletvekili sıfatı ile değil, ama Manisa milletvekili olarak katıldığını, çünkü “çevre” konusunun partilerüstü ve siyasetlerüstü bir konu olduğunu vurguladı. Başevirgen konuşmasında siyasi iktidar eliyle uygulanmakta olan yanlış politikalar yüzünden çevre ve insan sağlığının günümüzde çok büyük önem kazandığını belirtirken, bu konuda TURÇEP tarafından yapılacak bilgilendirmelerin önemine de değinerek, böyle anlamlı bir toplantının gerçekleşmiş olmasından duyduğu mutluluğu da ifade etti. Başevirgen, konuşmasının sonunda son olarak jeotermal projelerinin asıl bir çevresel tehdit unsuru oluşturduğuna kısaca değinerek, diğer Manisa milletvekili arkadaşı ile JES konusunda Meclis araştırma komisyonu kurulması için verdikleri “araştırma önergesi”nin ise AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildiğini anlattı.
TURÇEP: “Toprağımıza, suyumuza, havamıza sahip çıkmak zorundayız”
Muhtarlara yönelik çevresel sorunlar ve konular ile ilgili bilgilendirmeler ise TURÇEP adına yürütme kurulu üyesi Metin Sert tarafından yapıldı. Yaptığı kısa sunumunda öncelikle Çaldağı nikel maden işletmesi ve uygulanmak istenen vahşi madencilik projesine karşı Turgutlu halkı olarak verilen 10 yılı aşkın çevreci mücadelenin toplumsal ve hukuksal boyutlarını özet olarak aktaran Sert, jeotermal, biyogaz ve Çıkrıkçı’daki baraj konusu ile ilgili bazı bilgileri de muhtarlar, milletvekilleri ve Belediye Başkanı Akın ile Kent konseyi Başkanı Fehmi Gülen’in dikkatine sundu.
Sert, konuşmasının bir bölümünde hukuksal konularla ilgili de yaşanılan bazı deneylerinden örnekler vererek, hukuk ve yargı sistemindeki bozulmaların yaşanılmakta olan çevresel tehditlerin daha vahim hale dönüşmesine de neden olduğuna değindi. Bu konularda seçilmişlerin ve yerel yöneticilerin artık daha etkin rol almaları zamanının geldiğinin aktarıldığı TURÇEP adına yapılan bu sunumda, doğada yaratılan bir ekolojik yıkım ve tahribat varsa, insanın da doğanın bir parçası olması nedeniyle bunun doğrudan insanca yaşam hakkının da tehdit altında kalması sonucunu getireceği vurgulanarak, “Biz toprağımıza, havamıza, suyumuza, kısacası doğamıza sahip çıkarsak, ancak o zaman torunlarımıza ve gelecek kuşaklara yaşam hakkını vermiş oluruz” denildi.
Özel: “Hukuksuzluğun sistemleşmesine karşı çıkmak gibi tarihi bir görevimiz var”
Toplantıda söz alan CHP Manisa Milletvekili ve Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Özel de kısa bir konuşma yaparak, konuşmasında daha çok TURÇEP’in değindiği hukuksal konulara ilişkin değerlendirmede bulundu. Özel konuşmasında “Anayasa değişiklikleri ile getirilen sistem değişikliği ve yaşanmakta olan siyasi kriz de yargının işlevini ağır bir biçimde tahrip etmiş, hukuk güvenliğini de ortadan kaldırmış durumda. Bizler bunun farkındayız ve bu sürecin hukuksuzluğun alıp başını gittiği bir yola doğru sürüklenmesine, sistemleşmesine karşı durmaya çalışıyoruz” dedi.
CHP Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Özel, ancak bu duruma seyirci kalınmayacağı, adalet ve hukuk istenmeye devam edileceğini belirterek, bu konuda seçilmiş insanlara, yerellerdeki yöneticilere tarihi sorumluluk ve görevler düştüğünü ifade ederek, böyle bir toplantının gerçekleşmesinin demokrasi adına Turgutlu için tarihe güzel ve anlamlı bir sayfa açıldığı anlamına da geleceğini söyledi.
Çetin Akın: “Çaldağı’ndaki madene karşı tüm hukuksal yetkilerimi kullanarak mücadele vereceğim”
Belediye Başkanı Çetin Akın ise konuşması sırasında, “Seçimler sırasında bir sözüm vardı, kentimizi birlikte yöneteceğiz diye. Bu hayalim hâlâ devam ediyor ve adım adım ilerliyoruz. Kent Konseyimizi kurduk ve işlerlik kazanmasını sağladık. Şimdi bugün burada diğer seçilmişlerimizle, siz değerli muhtarlarımızla birlikte bu güzel toplantıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bunlar daha ilk adımlarımız ve elbette ki sonrası da gelecek” şeklinde konuşarak, atılan ilk adımlarla önce konuları ve sorunları tanıyarak bilgilenmenin önemine dikkat çekti.
Belediye Başkanı Çetin, tüm seçilmişler ve yöneticiler olarak yurttaşların kendilerinden beklentileri olduğunu hatırlatırken, toplantının ana gündemi olan çevresel ve hukuksal konular açısından yaşanan sıkıntıların aşılmasında da yaşanılan sürecin seçilmişlere ve yöneticilere önemli sorumluluklar ve görevler yüklediğini ifade etti. Yurt genelinde yaşanan ciddi doğa tahribatı nedeniyle kendisinin aynı zamanda Belediye Başkanı sıfatıyla çevre mücadelesi içinde yer alacağını söyleyen Belediye Başkanı Akın, özellikle Çaldağı’ndaki nikel maden işletmesinin kapatılması ve bu vahşi madencilik projesinin iptal edilmesini istediğini belirtti. Bunun için kurumsal olarak Belediye’nin de her türlü hukuksal katkı ve desteği vereceği sözü ile TURÇEP ile birlikte üzerine düşeni yapacağını bildirerek, “Başta Çaldağı konusu olmak üzere diğer çevresel konularda da aynı duyarlılık ve sorumluluğun diğer seçilmişlerimiz olan siz değerli muhtarlarımızın da göstereceğine inanıyoruz. Bu konularda her zaman Belediye olarak yanınızda olacağız. Dünyanın en bereketli topraklarını ne vahşi madenciliğe, ne de jeotermal gibi diğer çevresel tehditlere kurban veremeyiz. biz bu güzelim toprakları atalarımızdan miras, ama torunlarımızdan emanet aldık. Bu emaneti de tıpkı atalarımızın bizlere armağan diye bıraktıkları gibi değerli bir miras gelecek kuşaklara bırakmak boynumuzun borcu olmalıdır” diye konuştu.
Kasım ayında Kent Konseyi de muhtarlarla toplanacak
Toplantının son bölümünde Belediye Başkanı Çetin Akın, milletvekilleri Özgür Özel ve Bekir Başevirgen’in uğurlamak üzere izin alıp ayrılırken, başkan yardımcısı Fırat Hozat, Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen ve TURÇEP heyeti, bu kez muhtarları dinleyerek, muhtarların sorunlarını kaydederek sohbet toplantısına bir süre daha devam ettiler. Kent Konseyi Başkanı Gülen, Kasım ayı içinde bu kez de Kent Konseyi olarak muhtarlarla bir toplantı yapılmasının düşünüldüğü ve muhtarlar meclisi oluşturulmaya çalışıldığı konusunda toplantıdaki muhtarlara bazı bilgiler aktardı.
Turgutluspor Fethiye’de 2 puan bıraktı: 0-0