34,5735$% 0.07
36,4040€% 0.98
43,5441£% 0.4
2.914,63%-3,01
2.623,17%-3,05
9.659,96%1,15
MANİSA İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bağ üreticilerini bağ alanlarında yoğun olarak görülen ve zarar veren ölükol hastalığı konusunda uyardı. Görevliler, hastalıkla mücadelede en çok dikkat ediilecek noktanın budama sırasında hastalıkla bulaşık çubukların dipten kesilerek çıkarılması olduğunu ve çubukların kesinlikle bağın içinde veya çevresinde bırakılmaması gerektiğini belirttiler.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabında yapılan açıklamada: “Ölükol hastalığı, Ege Bölgesi bağ alanlarında yoğun olarak görülmekte ve zarar yapmaktadır. Ölükol hastalığına Üreticiler tarafından ‘Çelikmarazı’ ‘Kömür’ gibi isimler de verilmektedir. Hastalık o yılın verimini direkt olarak etkilediği gibi ertesi yılın ürünlerini oluşturacak olan gözleri de tahrip etmektedir.Bu nedenle hastalık sadece o seneyi değil ertesi seneleri de ilgilendirmektedir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde sonunda asmanın kurumasına bile neden olabilen bir hastalıktır.
Genel olarak yaprak, sürgün hatta salkım kurumaları nedeniyle doğrudan verim kaybına neden olabilen hastalık, ertesi yıl gözlerin ölmesi (uyanmaması) nedeniyle daha yüksek oranlarda verim kaybına neden olabilir. Özellikle sürgünlerin dip kısımlarında (ilk 3-5 boğum aralarında) hastalık belirtileri yoğun olarak görülür. Gözlerin uyanmaması neticesinde asmanın bir veya birkaç ürün dalı sürmez. Uyanan gözlerden oluşan sürgünlerde hastalıkla bulaşık olarak uyanırlar.
ÖLÜKOL HASTALIĞI İLE MÜCADELE
Hastalıkla mücadelede en çok dikkat edilecek nokta; budama sırasında hastalıkla bulaşık çubukların dipten kesilerek çıkarılmasıdır. Çıkarılan çubuklar kesinlikle bağın içinde veya çevresinde bırakılmamalıdır. Toplanıp yakılmalı veya bağdan uzaklaştırılarak imha edilmelidir. Bu işlem gereği gibi yapılırsa hastalık kaynağı büyük oranda ortadan kaldırılır. Ölükol Hastalığı ile ilaçlı mücadele kış mücadelesiyle başlar. Ölükol hastalığı ile mücadelede başarılı olmak için kış ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır. Gözler uyanmadan 10-15 gün önce %4’lük bordo bulamacı veya ruhsatlı kış mücadele ilaçları (hazır bordo bulamacı) kullanarak ilaçlama yapılmalıdır! Üretim sezonunda aşağıdaki mücadele programa göre ihmal edilmeden mutlaka yapılmalıdır.
1.İlaçlama : Sürgünler 2-3 cm iken, 2.İlaçlama : Sürgünler 8-10 cm iken, 3.İlaçlama : Sürgünler 25-30 cm iken yapılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.
TUTSO Müşterek Meslek Komitesi Toplantısında Stratejik Plan Çalışması Yapıldı