35,2265$% 0.06
36,8373€% 0.2
44,4115£% 0.2
2.978,52%0,36
2.631,57%0,34
9.724,50%-0,42
Turgutlu’da 2019 yılında gıda işletmelerinde gerçekleştirilen 3 bin 941 denetim ve kontrolde eksiklik tespit edilen ve eksikliklerini gidermeyen işyerleri ile alınan numuneleri Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan işletmelerden 21 işletmeye 214.464,00 ₺ idari para cezası uygulandığı açıklandı.
TURGUTLU İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gıda denetim seferberliği çalışmaları başlatıldı. Gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını arttırmak amacıyla 6 gün sürecek seferberlikte, ilk nokta süt ve süt ürünleri üreten işyerleri olacak ve ardından et ve et ürünleri üreten işyerleri, ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerleri, kasap, şarküteri, bakkal, market, büfe vb. işyerleri, okul kantin ve yemekhaneleri ile lokanta restoran fast food vb. toplu tüketim yerlerinde denetim yapılacak. Seferberlik denetimlerinin, tamamlanmasının ardından rutin olarak, ALO GIDA 174, CİMER, AÇIK KAPI ve şikayet başvuruları da dahil olmak üzere durmadan özveri ve ciddiyetle devam edeceği vurgulandı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı: “Ülkemizde Gıda Denetim Hizmetleri Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Bakanlığımıza bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerince 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Yem ve Gıda Kanunu ile bu kanun kapsamında çıkarılan mevzuat çerçevesinde Gıda Kontrol Konusunda eğitilerek yetkilendirilmiş Gıda Kontrol Personelimiz vasıtası ile yürütülmektedir. Rutin olarak yıl boyunca devam eden gıda işletmelerine yönelik denetimlere ilaveten ilki 25-30 Kasım 2019 yılında yapılan Ürün Bazlı Gıda Denetim Seferberliği, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları ile 81 il ve ilçede eş zamanlı olarak 17 Şubat 2020 yılında tekrar başlatılmıştır. Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin de ifade ettiği gibi Gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını arttırmak amacıyla, hafta boyunca 6 gün sürecek seferberlikte, ilk nokta süt ve süt ürünleri üreten işyerleri olacak ve ardından et ve et ürünleri üreten işyerleri, ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerleri, kasap, şarküteri, bakkal, market, büfe vb. işyerleri, okul kantin ve yemekhaneleri ile lokanta restoran fast food vb. toplu tüketim yerlerinin denetimi şeklinde gerçekleştirilmiş olacaktır. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları ile ikincisi başlatılan söz konusu ürün bazlı gıda denetim seferberliği denetimlerimiz gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını arttırmak amacıyla yapılacak olup; seferberlik denetimlerinin tamamlanmasının ardından rutin olarak, ALO GIDA 174, CİMER, AÇIK KAPI ve şikayet başvuruları da dahil olmak üzere durmadan özveri ve ciddiyetle devam edecektir. Ayrıca rutin denetimlerimizde tespit edilen gıda ürünlerinde yapılan taklit ve tağşişte, cezaların daha da caydırıcı olması için, mevzuatta düzenleme yapılması noktasında çalışmaların başlatıldığı Bakanlığımızca hızla sürdürülmekte olduğu Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli tarafından ifade edilmektedir.” dedi
Turgutlu’da gıda işletmeciliği alanında faaliyet gösteren 226 gıda üretim işletmesi, 800 gıda satış işletmesi, 791 adet toplu tüketim işletmesi olmak üzere 1817 adet kayıtlı gıda işletmesinin bulunduğunu söyleyen Çallı, bu işletmelerin hepsinin faaliyet alanlarına göre değerlendirilen risk durumları kapsamında periyodik olarak denetlendiğini ve denetimlerde iyi işletme-kötü işletme veya büyük işletme-küçük işletme ayrımı yapılmaksızın tüm gıda işletmeleri aynı denetim ve kontrole tabi tutulduğunu dile getirdi.
“İlçemizde faaliyette bulunan gıda işletmelerde 2019 yılı içerisinde 3293 yurtiçi denetim ve kontrolü, işletmelerin yurtdışına yapmış olduğu ihracat işlemleri kapsamında ise 648 denetim ve kontrol olmak üzere toplamda 3941 denetim ve kontrol gerçekleştirilmiştir.” diyen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çallı, sözlerini şöyle tamamladı: “Gıda Denetimi dahilinde yapılan denetimlerde 300 adet gıda numunesi alınmış, bunların 3 adetinin Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edilerek ilgili ürün ve işletme hakkında gerekli yasal işlem uygulanmıştır. Ayrıca yapılan denetimlerde eksiklik tespit edilen ve eksikliklerini gidermeyen işyerleri ile alınan numuneleri Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan işletmelerden 21 işletmeye 214.464,00 ₺ İdari Para Cezası uygulanmıştır. Ayrıca 26.01.2017 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında toplu tüketim yerlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir. Alerjen bildirimi yapılırken Yönetmelikte yer alan 14 alerjen madde esas alınacaktır. Bu bildirim afiş, yazı tahtası, menüler vasıtasıyla yapılabilir. Bakanlığımız tarafından Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan 14 alerjen madde esas alınarak toplu tüketim yerlerinde bulundurulmak üzere “Alerjen Listesi” poster olarak hazırlanmıştır. Yine aynı Yönetmelik gereği 1/1/2020 tarihinden itibaren hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılması zorunlu hale getirilmiştir.”
MSB acı haberi açıkladı: 2 askerimiz şehit, 5 askerimiz yaralı