34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
SAĞLIK Bakanlığınca görevlendirilen filyasyon ekipleri, Manisa’nın Turgutlu İlçesinde 44 kişi ile sahada virüsle mücadele veriyor.
Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgınıyla mücadele yurt genelinde sürüyor. Bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığı ve yayıldığını tespit edilmesi için filyasyon ekipleri de sahada vakaları ve vakaların temas veya yakın temasta bulunduğu kişileri tek tek araştırarak salgının önüne geçmek için çalışıyor. Koronavirüs tespit edilen kişilerin temasta bulunduğu şüphelilerle iletişime geçen ekipler, bu kişilerin temasta bulunduğu kişilerin evlerine gidip 14 gün boyunca sosyal izolasyon sağlamaları gerektiğini, ailedeki kişilerden kendilerini izole etmelerini herhangi bir şikayetleri olursa mutlaka sağlık kuruluşuna maske, eldiven ve sosyal izolasyona uyarak ulaşmaları gerektiğini bildiriyorlar. Bulaşıcı Hastalıklar birimince pozitif vakalar aranarak öncelikle hastaya teması olan kişiler sorgulanıp temaslı kişilerle tek tek iletişime geçilerek öncelikle telefonda bilgi verilip daha sonra adreslere gidiliyor.
Koronavirüsle mücadelede filyasyonun büyük önemi olduğunu vurgulayan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Bilgehan Hasyiğit: “Filyasyon bulaşıcı hastalıkların kaynağını bulmaya yönelik çalışmalardan bir tanesidir. Covid-19 hastalığında bunun ayrı bir değeri var, sadece bulaşıcı hastalığın kaynağını bulmuyoruz, aynı zamanda bu kaynaktan etkilenebilecek kişileri de saptıyoruz.” dedi.
Ekiplerin pozitif vakanın temaslarını belirlediğini ifade eden Dr. Bilgehan Hasyiğit: Temaslı mı yoksa, yakın temaslı mı bunu bekleyip önlemler alıyoruz. Yakın temaslı ise başkalarına bulaştırmaması için 14 gün evde izole ediyoruz. Eğer izolasyon sağlanırsa hastalığın yayılmasının da önüne geçebiliriz. Bunun için kişinin aile içinde de izolasyonu sağlanıyor.” diye konuştu.
Filyasyon ekiplerinin farklı sağlık çalışanlarından oluştuğunu söyleyen Dr. Hasyiğit: Ekiplerde doktorlar, diş hekimleri, hemşireler ve ebeler gibi sağlık personelleri görev alıyor. O gün tanı konan herkese aynı gün içerisinde ulaşılmaya çalışılıyor, çünkü zamanla yarışıyoruz. Sadece aile içi değil, iş yerlerindeki temaslılar da saptanıyor. Sağlık personelinin korunması da çok önemli Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda kullanılması gereken koruyucu ekipmanları kullanıyoruz. Önce kendilerini koruyorlar, daha sonra da hastayla temas edebiliyorlar. Filyasyon ekiplerimizin yaptığı çalışmalarla biz virüsten etkilenebilecek kişi sayısını azaltmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Filyasyon ekiplerinde görev yapan sağlık personelleri de özveriyle çalıştıklarını belirterek, “En zoru ailemizden uzakta,onlardan ayrı olmak, sevdiklerimize sarılamamak, Sağlık Personeli olarak bizler daha yüksek risk altındayız, dolayısıyla sevdiklerimize dokunmuyoruz. Ama önemli olan salgınla mücadelede insanlara faydalı olabilmek. Vatandaşlarımızın sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını ve Maske kullanımına önem vererek bizlere bu özverili çalışmalarımızda destek vermelerini istiyoruz. Hep birlikte bu salgının üstesinden geleceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.
Gençlik merkezinden kan bağışı kampanyası