Kanatlı hayvan eti yetiştiricileri Turgutlu’da toplandı
EGE Bölgesinde beyaz et kanatlı üreticileri Türkiye’nin kanatlı varlığında en büyük ili Manisa’da toplandı.
Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği önderliğinde Turgutlu ve Ahmetli Kanatlı Birliği tarafından geçtiğimiz cumartesi günü Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda bir araya gelen Manisalı, İzmirli, Aydınlı, Uşaklı ve Denizlili broiler ve hindi yetiştiricileri son zamanlarda entegre firmalar tarafından kendilerine uygulanan haksızlıkları yüksek sesle duyurmaya çalıştılar. Balıkesir ve Çanakkale birlik yönetimleri ve bazı üreticilerininde katıldığı toplantı oldukça heyecanlı geçti
Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Merkez Birliği Başkan Yard. Mazlum Öztürk, ABD ve Kanada’da benzer işi yapan üreticilerin videolarının izlenmesinin ardından o ülkelerde üreticilerin toptan fiyatın yüzde 15 ine çalışırken Türkiye de bu oranın yüzde 5 ler seviyesinde olduğunu ifade etti.
Bu sunumun ardından Japonya’daki kooperatif ve birliklerin ekonomik gücü ve yapılanması hakkında bilgilendirme yaptı. Son olarak çıkarılan yönetmeliği bakanlığın uygulamadığı ve entegrelerinde dikkate almamak suretiyle suç işlediğini ifade etti. Merkez birliği koordinatörü Ahmet İncika bir gün önce Ankara’da bakanlık öncülüğünde yapılan TZOB toplantısı hakkında üreticileri bilgilendirdikten sonra bazı üreticiler kürsüden sıkıntılarını dile getirdiler. Üretimi durdurma teklifleri tartışıldı. Balıkesir kanatlı üreticileri birliği başkan yardımcısı Bahattin Baltaş entegre firmada görev yaparken Üretimi durdurma direnişinin nasıl kırıldığını anlattı.
Kürsüde üreticilerin sorunları üzerine konuşan Merkez Birliği Genel Başkanı Abdullah Koç, firmaların kendi kümeslerinde bir kg canlı tavuk yetiştirmek için maliyetin 0,86 TL olduğu halde, üreticilere canlı kilogram için 0,69-0,70 TL ödeme yaptıklarını bu fiyatın üreticiyi batma noktasına getirdiğini ve üretimin durmasına neden olacağını ifade etti.
Abdullah Koç, bu toplantının ikinci toplantı olduğunu söyledi. Eğer fiyatlar düzelmezse Türkiye üreticilerini Ankara ya bakanlığın önüne çağırıp yönetmeliği uygulamayan ve üreticinin edilmesine göz yuman bakanlığı protesto edeceğini ifade etti. Başkan Koç bakanlık tarafından Malatya ve Elazığ’da boş durumda olan ve yanlış hibe uygulamaları ile yapılan 120 kümesi tekrar faal hale getirilmek istenen yeni bir modele Et Süt Kurumu tarafından tahsis edilen 50 milyon TL lik finansal faaliyet desteğinin bakan tarafından basın önünde söz verilmesine rağmen sümen altı edildiğini ifade etti.
Sektörden son yıllarda 5-6 firmanın çekilmesine rağmen sektörün her yıl %8 büyüdüğünü ve bu büyümenin 5 firmada yoğunlaştığını ve bunun hızla kartelleşmeye yöneldiğini ve bakanlığın bu konuda hiç bir önlem almadığını, bu firmaların günlük karlarının 20 milyon TL olduğunu söyledi.
Sektör büyürken batan üreticiler nedeni ile 14 bin üretici sayısının 12 bin seviyesine düştüğü için diğerlerinde borçları yüzünden hiç bir bir tavır geliştiremiyor. Şu anda üreticilere bazı firmaların yaptıkları hukuksuzluklara karşı üreticilerine ücretsiz avukatlık hizmeti verdiklerini ve bazı davaları üreticilerin kazandığını ifade ederek üreticiyi birlikler aracılığı ile merkez birliği şemsiyesinde toplanmaya çağırdı. Son olarak üreticilerin sorularına cevaplar verildi.
Haber Merkezi