Kasaba Kültür Sohbetleri’nin 5’incisi yapıldı
TURGUTLU Kaymakamlığı himayesinde, Turgutlu İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinesinde hazırlanmış olan, Kasaba Kültür Sohbetleri Cuma akşamı saat 19.00’da Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda yapıldı.
Prof. Ahmet Ayhan Altınkuşlar’ı, Çanakkale Zaferi ve Kasabalı şehitlerimizi, Yusuf Nalkesen’i ve Kasabamızın 2 zanaatı ve zanaatçısının konu edildiği Kasaba Kültür Sohbetlerinin beşincisinde “Kasaba Türküleri” konu edildi.
Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan’ın açılış konuşmasının ardından önce bedenlerin, sonra zihinlerin daha sonra gönüllerin doyurulduğu programda yörede çokça yapılan Arnavut böreği ikram edildi.
Zihinleri doyurmak için sırasıyla; “Zurna pratikleri ve kültürel kimlik:Turgutlulu Abdal Zurnacılar örneği” tezini yazmış olan Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Okutmanı Şebnem Sençerman; “Turgutlu yöresi Türk Halk Müziği uygulamaları ve gelenekleri üzerine bir çalışma” tezini yazmış olan İstanbul/Bakırköy İbni Sina Ortaokulu Müzik Öğretmeni Evrim Durdu Kurtuluş; aslen kasabalı olan TRT Sanatçısı Halil Çokyürekli; Kasabalı yerel sanatçı, derlemeci ve saz eğitmeni İbrahim Acet; Kasabalı yerel sanatçı ve derlemeci İbrahim Şan konuşma yaptılar.
Gönülleri doyurmak için ise yöre türkülerinden örnekler verildi. Halil Çokyürekli, Coşkun Orumca, İbrahim Acet, İbrahim Şan, Murat Karaveli, İbrahim Çağrı Gözeten, Emrah Elüstü ve Kemal Tuna’nin çaldığı Eski Harmandalı Zeybeği ve Seymen (Bıçak Havası) Zeybeğine Turgutlu Belediyesi Halk Oyunları Eğitmeni Mehmet Gelen ve Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Eğitmeni Halil Topbaş oyunlarıyla eşlik ettiler. “Ali’min Evleri Tepe Başında”, “Al Geydim Alsın Diye”, “Mendilim Var Dört Köşe”, Rumeli/Piriere türküsü olup Turgutlu’da derlenen “Bağya gittim nar için” isimli türküler icra edildi. TRT sanatçısı Halil Çokyürekli zurnası ile Coşkun Orumca davulu ile “Bom Zeybeği”ni çalarak gönülleri coşturdu.
Kaymakam Uğur Turan’ın moderatörlüğünde programa katılanlara sırayla söz verildi. Kütüphane Müdürü Fatma Arıtürk; Turgutlu’ya ait notası yazılmış olan 132 türkünün çok azının TRT repertuarına girdiğini, diğerlerinin de TRT’ya kazandırılması için çalışma yapılmasını ve bu türkülerinin aslına uygun çalınıp kayda alınmasını söyledi. Turgutlu’da derlenmiş ancak İzmir, Rumeli, Uşak, Konya,Kula,Selendi’ye ait notası yazılmış 52 türkü tespit ettiklerini söyledi.
Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Belediye Başkan Yardımcısı İskender Tunç, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Nazım Balyapan ve bir çok davetlinin katıldığı programın sonunda konuşmacı, müzisyen ve emeği geçenlere teşekkür belgesi ile hediyeleri verildi.