35,3555$% 0
36,6251€% 0.05
44,1682£% 0.08
3.007,47%-0,12
2.646,91%-0,11
9.972,03%-1,13
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili son günlerde bazı yayın organlarında yer alan ve bir belediye başkanı tarafından gündeme getirilen bilgi kirliliklerine cevap verdi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 4 Ekim tarihinde açılışı yapılan 110 milyon liralık Katı Atık Bertaraf Tesisinin maliyeti konusunda son günlerde basında yer alan asılsız söylem ve haberlerle bilgi kirliliği oluşmasına sebep olan, bilmeden, incelemeden, araştırmadan afaki yorum yapan kişi, kurum ve kuruluşlara karşı açıklama yapmamız zorunlu hale gelmiştir.
Edirne Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan “Ben aynısını 10 milyon liraya yaptım dediği tesisle bizim tesisimiz arasında teknik özellik, kapasite ve teknoloji olarak bariz farklar vardır. Bu özellikleri hem yazılı hem de tablo şekliyle karşılaştırmalı olarak değerli kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.
-Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Kompost Tesis Kapasitesi yılda 70.000 ton, Edirne Belediyesi’nin yılda 5.500 tondur.
-Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Mekanik, Biyolojik Ayrıştırma Tesisi Tam Otomatiktir. Edirne Belediyesi Elle Ayırma yapmakta; mekanik ayrıştırma ve optik ayrıştırma bulunmamaktadır.
– Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Düzenli Depolama Alanı (LOT)150 dönüm, Edirne Belediyesi’nin 95,5 dönümdür.
– Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Mekanik-Biyolojik Ayrıştırma Tesisi Kapalı Alanı 12.209 metrekare,
Edirne Belediyesi’nin elle ayrıştırma kapalı alanı 1.000 metrekaredir.
– Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Membran Kompost Tesisi 3.960 metrekaredir. Edirne Belediyesi’nin Membran Kompost Tesisi YOKTUR.
– Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Toplam Alanı 440 dönümdür. Edirne Belediyesi’nin 163 dönümdür.
– Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Atık İşleme kapasitesi günlük 940 tondur. Edirne Belediyesi’nin kapasitesi ise günlük 170 tondur.
– Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi dağlık ve kayalık bir alanda olup, mahallerin oluşturulmasında dinamitle patlatmalar yapılmış ve yüklü miktarda hafriyat oluşmuştur. Söz konusu işlerin yapım bedeli bile Edirne Belediyesi’nin tesisinin yapımının kat kat üstünde bir bedeldir. Yerleşimin dağlık alanda olmasının sebebi yeraltı sularını, tarım arazilerini ve ovayı korumak içindir.
Tesis Üniteleri | Manisa Büyükşehir Belediyesi | Edirne Belediyesi |
Toplam Tesis Alanı | 440 Dönüm | 163 Dönüm |
Atık İşleme Kapasitesi | 960 ton/gün | 170 ton/gün |
Düzenli Depolama Alanı | 150 Dönüm | 95,5 Dönüm |
Kompost Tesisi Kapasitesi | 70.000 Ton/Yıl | 5.500 Ton/Yıl |
Mekanik-Biyolojik Ayrıştırma Tesisi | Tam Otomatik | Elle Ayırma |
Mekanik-Biyolojik Ayrıştırma Tesisi Kapalı Alan | 12.209 m² | 1.000 m² |
Membran Kompost Tesisi | Var/ 3960 m² | YOK |
Maalesef bu işin otoritesi olmayan, günümüz teknolojisinde ulusal, bölgesel, yerel yazılı ve görsel basında teknik bilgileriyle hakkında yüzlerce haber yapılan bu tesisin, Manisa Büyükşehir Belediyesi internet sitesine girmeden, tesisin özelliklerini öğrenme tenezzülünde bulunmadan ve araştırma gereği duymadan, mesnetsiz söylemlerde bulunanların ne kadar doğru olduğunu siz değerli kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
Manisa’ nın en büyük yatırımı olan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cengiz Ergün tarafından açılışı gerçekleştirilen ve Türkiye gündemine oturan bu tesis, birçok belediye tarafından yerinde incelenmiş ulusal basında ve televizyonlarda çevreci yatırım özelliği ile program ve haberlerde yer almış ve övgüyle söz edilen bir tesis olarak gündemdeki yerini korumuştur. Kaldı ki ben aynı tesisi 10 milyon liraya yaptım diyenlerin Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesi arasında bütçeyi en iyi kullanan belediye olarak birinci sırada seçildiğini ve ödül aldığını göz ardı ettiğini ve hatta bilmediğini düşünüyoruz.
Manisa’mızın 40 yıllık çöp sorununu çözecek Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisimiz, toplam 440 dönümlük arazi üzerine kurulmuş olup günlük 940 ton çöp işleme kapasitesine sahiptir. Merkezin yanı sıra ilçelerimizin çöpleri de, kuracağımız transfer istasyonlarından alınarak semi treyler vasıtası ile bu tesise getirilecektir. Mekanik ayrıştırma tesisinde el değmeden metal, plastik, alüminyum, poşet, kağıt-karton gibi geri dönüşebilir atıklar ayrıştırılarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilecektir. Kompost üretilebilir nitelikli organik atıklar da membran kompost alanına gönderilecektir. Kompost tesisinde gübre üretilecek ve üretilen gübre, belediyemizin park bahçe işlerinde kullanılacaktır. Geri dönüşümü mümkün olmayan bu atıklar; geçirimsiz depolama sahasında üzeri örtülerek depolanacaktır. Depolama sonucu oluşan sızıntı suları ileri yöntem arıtma tesisinde arıtılarak çıkan metan gazından enerji üretilecektir. Tesisin kurulum çalışmalarıyla birlikte ilimiz genelinde 9 adet transfer istasyonunun kurulum çalışmalarına da başladık. Turgutlu, Saruhanlı, Kırkağaç, Akhisar, Gördes, Salihli, Selendi, Demirci ve Sarıgöl ilçelerimizde kurulacak katı atık transfer istasyonlarıyla ilçede oluşan evsel katı atıklar tesise taşınacak. Öncelikle Turgutlu, Saruhanlı, Ahmetli, Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerimizin katı atıkları tesise getirilecektir. Bunun için Turgutlu ilçemizde katı atık transfer istasyonu kurulumunu tamamladı, Saruhanlı ilçemizdekiyse yapım aşamasındadır.
Kırkağaç, Akhisar, Gördes, Selendi, Demirci ve Salihli’nin bakanlık proje onayları alınmış olup ihalesine aşamasındadır.
110 milyon gibi bir yatırım bedeliyle Manisamıza kazandırdığımız bu önemli tesis, Türkiye’de entegre ve tam otomatik olma özelliğiyle İstanbul’la birlikte en büyük iki tesisten biridir. Yüzde 100 kamu sermayesiyle şehrimize kazandırdığımız bu çevreci tesis, Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük tesisi olma özelliğiyle de Türkiye’de ilk ve tektir. İnsan odaklı ve çevreye duyarlı belediyecilik anlayışımızla bu önemli tesisimizin 17 ilçemize hizmet verebilmesi amacıyla kapasitesini arttırdık. Yeni açılacak alanda yaklaşık 52,2 milyon Euro’luk Yakma Tesisinin kurulması ve bu tesisten elektrik üretilmesini planlıyoruz. Bununla ilgili fizibilite raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk. Kurulacak yeni tesislerle çöpün tamamı gömülmeden bertaraf edilecektir. Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisimizin hayata geçmesiyle birlikte ilimiz genelindeki 1 milyon 143 bin 781 metrekarelik vahşi depolama sahalarını kapatmış olacağız. Buradaki çöp sahalarından ve tesisimizden elektrik enerjisi elde edeceğiz. İlk etapta 1 yıl içerisinde elde edilecek elektrik enerjisiyle yaklaşık 74 bin konutun aydınlatma ihtiyacı karşılanacaktır. Daha sonra yapacağımız revizyonlarla birlikte 3 yıl içerisinde toplam 231 bin konutun aydınlatma ihtiyacını karşılayabilecek bir enerji üretim tesisi oluşturmuş olacağız.
Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan’ı ve röportajı yapan Sözcü gazetesi yazarı Sayın Saygı Öztürk’ü tesisimizi yerinde incelemek ve iki tesis arasındaki farkları göstermek üzere Manisa’mıza davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Necmi ANKARALI
Özel Odak Tıp ile Türk Eğitim-Sen Turgutlu Temsilciliği arasında protokol