Marmara Gölü kuraklık tehdidi altında

Marmara Gölü kuraklık tehdidi altında
Doluluk oranı Marmara Gölü’nde yüzde 0, Demirköprü Barajı’nda yüzde -6’ya düştü. Marmara Gölü’nde kuraklık nedeniyle balıkçılık faaliyetleri durdu.
MANİSA’nın Salihli ile Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırları içerisinde bulunan ve Ege Bölgesi’nin kuş cenneti olarak bilinen Marmara Gölü’nde doluluk oranı yüzde 0’a geriledi.  7 mahallenin geçim kaynağı olan balıkçılıkta göldeki derinliğin 50 santime kadar düşmesi nedeniyle sona erdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' olarak tescillenen, tepeli pelikan başta olmak üzere, karabatak gibi nesli tehlikede olan kuş türleri de dahil olmak üzere 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan Marmara Gölü, tamamen kuruma noktasına geldi. Marmara Gölü’ndeki doluluk oranı yüzde 0’a düşerken, göldeki en derin alanda derinliğin 50 santime kadar düşmesi nedeniyle balıkçılar kayıklarını kenara çekti.
BALIKÇILIK FAALİYETLERİ TAMAMEN DURDU
Salihli’nin Tekelioğlu Mahallesi Muhtarı Selim Selvioğlu,  bölgedeki şiddetli kuraklık nedeniyle Marmara Gölü’nde balıkçılık faaliyetlerinin tamamen durduğunu söyledi.
Selvioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada “Şuanda Marmara Gölü yazık ki tamamen kuruma noktasına geldi. Tespitlerimize göre gölümüzün en derin bölgesinde bile şuanda 40 veya 50 santim civarında su bulunuyor. Kuraklığın en büyük nedenlerinden birisi de hem bölgede beklenen yağışların olmaması hem de gölümüzü besleyen Gördes Çayı üzerine yapılan Gördes Barajı. Gördes Barajı yapıldığı günden itibaren zaman zaman bu tür sıkıntılar yaşanıyordu. Ancak uzun yıllardır bu denli bir kuraklık yaşanmadı. Yaşanan kuraklık nedeniyle balıkçılarımızda avlanmaya çıkamıyor. Normalde bu dönemlerde göl kayıklarla dolu olurdu. Ancak su seviyesinin çok ciddi oranda düşmesinden dolayı kayıklarımız göle açılamıyor.  Balıkçılık faaliyetleri tamamen durmuş durumda.  Büyüklerimizden bizlerin sesini duymalarını ve gölü yaşatmalarını istiyoruz” dedi.
BÖLGEMİZ İÇİN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ise Marmara Gölü’nden 3 ilçeye bağlı 40 mahallenin hem sulamada hemde balıkçılık faaliyetlerinden faydalandığını söyledi.
Yaşanan kuraklık nedeniyle bu mahallelerde hem tarımsal sulamada, hem de balıkçılık faaliyetlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Yalvaç, “Bölgede ciddi bir kuraklık söz konusu. Marmara Gölü’nde doluluk yüzde sıfır, Demirköprü Barajı’nda ise yüzde -6. Yani Demirköprü Barajı’ndaki su seviyesi, canlılar için olması gereken değerin bile altında” dedi.
Yalvaç, şöyle konuştu: “Marmara Gölü, gerek bu bölgenin gerekse Ege Bölgesi için çok değerli.  Manyas Kuş Cenneti kadar değerli olan Marmara Gölü, binlerce kuşa ev sahipliği yapıyordu. Şuanda gölde ne bir kuş ne de bir canlı var. Bölgede yaşanan kuraklık sonucu Marmara Gölü’nde doluluk oranı yüzde 0’a kadar geriledi. Gölün, en derin yerinde bile 50 santim civarında su bulunuyor. Bu nedenle de balıkçılık faaliyetleri de sona ermiş durumda. Gördüğünüz gibi kayıklar şuanda olması gereken yerden metrelerce uzakta  duruyor.  Marmara Gölü, tarımsal sulamada da önemli. 40’a yakın mahallemizde üreticilerimiz en çok ihtiyaç duydukları anda sulama yapamıyor.  Su, candır, hayattır.  Hem üreticilerimiz hem de balıkçılık yaparak geçimini sağlayan balıkçılarımız için bu gölün kurumaması gerekiyor. Marmara Gölü’ndeki doluluk oranı sıfır, Gediz Ovası’nın sulamadaki can damarı olan Demirköprü Baraj Gölü’ndeki doluluk oranının ise eksi 6 civarında. Demirköprü Barajı’ndaki bu oran, canlılar için olması gereken değerin bile altında.  Manisalı olan Tarım ve Orman Bakanımızdan yardım ve destek bekliyoruz” Haber Merkezi

www.turgutluyanki.com'dan alınmıştır.