35,3383$% 0.09
36,7662€% 0.15
44,3515£% 0.25
3.021,39%1,04
2.661,81%1,05
10.020,86%-0,64
Turdak, İzmir Dağcılık Kulüplerince işaretlenip yürüyüşlere açılan Urla, Karaburun, Çeşme, Selçuk arasında tarihi kentlerden geçen Antik Mimas yolunu yürümeye başladı.
Turdak Kulübü yöneticilerinden Perihan Hasergin, Turdak Kulübünün bu etkinliğini anlattı. “ Turdak olarak Fethiye, Antalya arasındaki 510 Km’lik Tarihi Likya Yolunun tamamını yürüdükten sonra Antik Karya ve Antik Mimas yolunu da yürümeye başladık. 710 Km’lk Efes – Mimas Yolu, yerleşimi sekiz bin yıl önceye giden İzmir yarımadasında, tarihin izini süren rotaların ortak adıdır. Yürüyüş ve bisiklet yolları ile geçilebilen parkurların yanı sıra zeytin ve bağ temalı rotaları meraklılarına sunulmuş Mavi rota ise kimliğini denizden alan coğrafyanın sınırlar ötesine açılan kapısıdır.
Sezonun ikinci etkinliğini Mimas yolunun bir etabı olan Mordoğan- Çatalkaya köyü arasında Karşıyaka Kardak Kulübü rehberliğinde gerçekleştireceğiz. Sabahın erken saatlerinde çıkış yapıp 160 Km yol gidip Kardak’la Mordoğan’a buluştuk. Artık yaşlandığı için uzun süre yürüyemeyen Kardak Kulübünün kurucusu ve onursal başkanları Kani Çelikel; rehberlik yapacak. Önce, Kani Çelikel’in oğullarının işleteceği Özel Yaşlı Bakımevi ziyaret edildi. Simit ve boyozlu ikram kahvaltıdan sonra Çatalkaya’ya doğru yürüyüş başladı. Geniş bir alanda Atatürk ve Kurtuluş Savaşı kahramanları ve kazada ölen Dağcılar için saygı duruşu ve İstiklal marşından sonra yürüyüş başladı. Mordoğan’lı olan Kani Bey zaman zaman geçtiğimiz yerleşim yerleri hakkında bilgiler verdi. Çatalkaya ve Teke köyü şirin Ege Köyleriydi. Kısa sayılabilecek bir parkurdu. Zaman zaman çam ağaçlarının altından, kekiklerin, çalıların arasından yürüdük. Zirvelere çıkınca denize karşı fotoğraflar çekildik. Yürüyüşün tek sıra halinde, patikalardan kıvrılarak ilerlemesi, yerdeki sekilenmiş kayalardan döşenmiş taşlardan oluşan özel Mimas yolu harikaydı. Ulaştığımız Eski Mordoğan Köyünün Ayşe Kadın Camisi- ki ilk kez bir kadın adına cami gördük- ve köydeki Müyesser Aktaş Etnografya Müzesi görülmeye değerdi. Köy kahvesinde içilen çaylardan sonra parkur ana yola inilerek son buldu. Mordoğan içindeki halk plajında, kumsalda denize karşı oturarak yorgunluk atıldıktan sonra dönüş yolculuğu başladı.
Bu güzel yürüyüş için Kardak’lı dağcı arkadaşlarımıza, Onursal başkanları Kani Çelikel’e çok teşekkürler ediyoruz. Haftaya aynı ekibeTiredaklı dağcılar da katılacaklar ve Çatalköprü Karavuz Kanyonunda beraber yürüyeceğiz.”
Eski Milletvekili Karagözlü Turgutlu’da toprağa verildi