Turdaklılar Nepal, Katmandu’da

             Turdak  Kulübünün yaz programı gereği  üç kişinin  katıldığı Birleşik Arap Emirliği, Nepal ve Hindistan  gezisi son erdi. Levent Uslu’nun  liderliğinde gerçekleştiren  bu yurt dışı etkinlik 03 Temmuz'da İstanbul Atatürk HavalimanındanAbuDabi’ye uçuşla başladı, oradan Nepal’in Başkenti Katmandu’ya, Katmandu'dan Hindistan; Varanasi, Agra, Jaipur ve Yenidelhi gezileriyle sürerek 14 Temmuz'da bitti.

          Levent Uslu gazetemize gelerek gezi ile ilgili yaptığı açıklamada: "Evde oturan erken ölür", der bir Çingene atasözü. Her ne kadar gezinin eğlence amacıyla ülkeler veya ülke içerisinde belirli mekanların ziyaret edilip, dolaşılması şeklinde sözlük tanımları da olsa bence en güzel tanım çingene atasözünde olduğu gibidir. Temel amaç evde oturup yaşlanmamak, hayatı başka gözlerle de görüp tanımak  daha anlamlı hale getirmek ve aynı zamanda insanın kendi iç dünyasına bir yolculuk yapması, kendini keşfetmesidir. Avrupa başta olmak üzere ,Afrika ve bazı Orta Doğu ülkelerini de içeren yaklaşık 25 ülkeden sonra artık aradığımın sadece mekansal boyutu olan değil aynı zamanda derinliği, mistik özelliği, farklı renkleri bünyesinde barındıran farklı kültürlerdi aradığım. Fotoğraf yavaş yavaş netleşiyor taşlar yerine oturmaya başlıyordu.

Evet istikamet belliydi, yeni rotamız çok dilli, çok  dinli, çok kültürlü, çok nüfusuyla bir arada barış içinde yaşamayı becerebilen, renklerin ve uysal insanların  ülkesi Nepal ve Hindistan olacaktı.

Bu amaçla birlikte on ülke gezdiğimiz Celalettin Ölgün ve oğlu Tuncel Ölgün’e birlikte Önce İstanbul Atatürk Havalimanından Birleşik Arap Emirliği Başkenti Abudabi’ye ulaştık. Burada bir gün gezip konakladıktan sonra Nepal, Katmandu’ya ulaştık. Katamandu . Havaalanından indiğimizde ilk izlenimiz; Minik taksiler, bunların  çılgınca kornaları ve karmaşa oldu. Katmandu’nun  “Old City (Eski şehir), Thamel” deki  bütün dünya dillerinde “Gouste House/Misafir evleri” denilen küçük otelimize  ulaşırken de sokaklarda başıboş dolaşıp rastgele atılan çöplerle beslen inekler şehir ile ilgili genel kanımızı oluşturdu. İkinci ve üçüncü gün  şehir gezimizde binlerce Motorsiklet’in ve küçük Suziki otomobillerin oluşturduğu trafik karmaşası ve tozlu yollar dikkat çekiydi.

         Katmandu’da yaşam turistik ve antik merkezler olan Thamel caddesi ve Durbar Meydanının çevresinde geçiyor. Thamel caddesi ve ona açılan sokaklar;. Paşminacılar, maskçılar, sayısız hediyelik eşya satan Küçük küçük dükkanların oluşturduğu dar sokaklarda  küçüklü, büyüklü tapınaklar, bolca tütsü-zencefil-köri-sarımsak kokusu, yardımsever, yoksul ama temiz giyimli insanların ülkesindeydik. Tapınakların en ilginci Unesco tarından da koruma altın alınan ve bir kısmı çok yakın yıllarda (8) şiddetinde depremde yıkılan “Durbar Meydanı ve bu meydandaki . "Kasthamandap", "Ashok Binayak", "Maru Tole", "Maju Deval", "Kumari Devi" ve "Kumari Bahal" tapınakları ilgi çekiciydi.

Buhhist tapınaklarının içerisinde ve etrafında dua tekerlekleri ve dua bayrakları bulunmakta ve İnançlarına göre üzerinde Budha öğretileri yazılı bulunan dua tekerlekleri döndürüldüğü ve dua bayrakları dalgalandığı tapınakları da görülmeye değerdi.

 “Biraz hayal kırgınlığı, biraz merak işte  izlenimlerimizle işte size "Katmandu".

2. bölüm de Celalettin Ölgün'ün anlatımıyla; Nepal’den Hindistan’a zorlu yolculuk ve Hindistan Varanasi, Ağra, Jaipur ve Yenidelhi. olacak." ifadelerine yer verdi.