34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
TURGUTLU İlçesi Irlamaz Mahallesi civarında kurulmak istenen ve Çepnidere ile Çepnibektaş mahallelerini de etkisi altına alacak biyogaz projesi için bilirkişi keşfi yapıldı. Bugün (30 Haziran) gerçekleştirilen Keşif sırasında yöredeki ekoloji mücadelesi yürüten Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ile baz bileşenler ve temsilcileri, yöre halkıdan katılımlar yanı sıra, EGEÇEP ve Salihli Çevre Derneği yöre halkına destek vermeye geldi.
HALK YÖRELERİNDE BİYOGAZ TESİSİ İSTEMİYOR
Yöre halkı bölgelerinde kurulmak istenen biyogaz tesisine ve projeye karşı. Bu nedenle de proje için yapılmak istenen halkın katılımı toplantısına katılmayarak tepki göstermişti. Sonrasında ise bu toplantı yapılmış gibi gösterilip Ankara’da gerçekleştirilen İDK toplantısında nihai ÇED kararı verilmesine de itiraz ederek bizzat Manisa Çevre ve İl Müdürlüğü’ne gidilerek ÇED raporunun onaylanmaması için yüzlerce itiraz dilekçesi verildi. Ancak buna rağmen tüm itirazlar gözardı edilerek ÇED raporunun onaylanması sonrasında da Manisa İdare Mahkemesine dava açılarak projeye karşı hukuk mücadelesi başlatıldı. Yöre halkı ver çevreciler kurulacak tesisin tarım bölgesi içinde ve halkın yaşam alanına çok yakın bölgede kurulmasına karşılar. Ayrıca tesisin tüm kentin içme suyunu etkileyeceği endişesi de projeye karşı çıkma nedenleri arasında yer alıyor.
ÇED RAPORU ÖZENSİZ VE BAŞTAN SAVMA, DEPREM FAY HATLARI GÖZARDI EDİLMİŞ
Bugün (30 Haziran) projeye karşı açılan dava sonucu mahkemenin verdiği karar doğrultusunda gerçekleştirilen bilirkişi keşfi sırasında da bu tesise karşı olduklarını sergileyen bir duruş ortaya konulurken, ÇED raporuna ilişkin eksikler ve yanlışlar da bilirkişi heyetine ifade edildi. Jeofizik mühendisi Erhan İçöz, ÇED raporunun özensiz ve baştan savarcasına hazırlanmış olduğunun gözlendiğini belirtirken, tesisin kurulmak istendiği bölgenin 2 fay hattı arasında yer aldığını, deprem risk araştırılmasının yapılmadığı ÇED raporunda bu ayrıntının yer almadığını belirtti. Ayrıca bölgenin Türkiye’nin en önemli tarım bölgesi olan Gediz havzasını besleme alanı içinde bulunduğu, ancak ÇED raporunun yörenin tarımsal özelliklerini göz önünde bulundurmadığını ifade ederken, bölgedeki bir çok fay hattı dolayısıyla yakın çevredeki derelerde ters akıntılar oluştuğunu, bu durumun da böyle bir projelendirme sırasında gözardı edilemeyecek hassas bir ayrıntı olduğunu açıkladı.
Şirket temsilcileri ise projeyi ve ÇED raporunun uygunluğunu savunmaya çalıştılar. Keşifte hazır bulunan bazı köylü yurttaşlar, tarım bölgesinde yaşadıkları ve geçimlerini tarımla sağladıklarını, bu tesisin arazilerine zarar vereceğinden endişeli oldukları için biyogaz tesisinin bölgelerinde kurulmasına “hayır” demeye geldiklerini söylediler. Keşfi yöneten hakim ise, keşif sırasında mahkeme kurallarını geçerli saydığını belirterek, köylü yurttaşlara bu haklarını projeye karşı dava açarak göstermeleri gerektiğini bildirdi.
BİLİRKİŞİ RAPORU BEKLENECEK
Bundan sonraki süreçte ise keşfe katılan bilirkişilerin raporlarını tamamlayarak mahkemeye sunması ile keşif süreci tamamlanmış olacak. Bilirkişi raporuna göre de mahkeme proje için hazırlanan ÇED raporu hakkında karar verecek. STK’lar tarafından ÇED raporunun iptali talebiyle dava açılmıştı. Haber Merkezi
Emekli sağlık memuru Hüdaverdi Koçak vefat etti