Turgutlu’da kurban satım ve kesim yerleri belirlendi

Turgutlu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Çallı, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları bilgilendirdi.

TURGUTLU İlçesinde yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde 8 kurban kesim noktası belirlenirken, 1 kurban satım yeri belirlendi. Vatandaşları bilgilendiren Turgutlu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Çallı, belirlenen yerler dışında ve kırsal mahallelerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının, koyun ve keçi türü hayvanların ise kulak küpelerinin veri tabanlarından düşülebilmesi için İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Turgutlu’da, Kurban Bayramında kurban kesecek vatandaşların herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için Kaymakam Uğur Turan başkanlığında kurulan Turgutlu Kurban Hizmetleri Komisyonu toplandı. Toplantıda kurbanlık hayvan satış yeri, kurban kesim yerleri ve buralarda görev yapacak kişiler  ve Kurban Bayramı süresince izlenecek yol haritası belirlendi.

Hayvan satış yeri olarak Koşukırı mevki yeni stadyum karşısındaki boş arazi, kesim yerleri olarak Pazartesi Pazarı, Cumartesi Pazarı, Selvilitepe Pazarı, Ergenekon Pazarı, İbrahimci Parkı, Turgutlu Mezbahası, Belediye Temizlik İşleri Şantiyesi ve İmam Hatip Lisesi Bahçesinin belirlendiği ve gerekli önlemler alındığı belirtildi. Kurbanlık hayvan kesimleri Turgutlu Belediyesi görevlilerince ücretsiz olarak yapılacak.

            Turgutlu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Çallı, vatandaşları bilgilendirdi. “Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.” diye Çallı, şöyle devam etti: “Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.  Sağlıklı hayvanların belirgin özellikleri vardır; Besili sığırlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, vücut çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı kıllar ince ve parlaktır. Ayrıca, göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde hastalık belirtisi şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmaz. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir. Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtları, diş gelişimi, boynuzlardaki değişiklikler ve erişkin özellikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir.”    

Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri bakanlık tarafından geliştirilen “HaySag” isimli mobil uygulamadan da sorgulanabildiğini söyleyen Müdür Musa Çallı açıklamasının devamında: “Söz konusu mobil uygulama cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir. Manda ve sığırların iki yaşını tamamlayıp tamamlamadığını ve üç yaşına girdiğini anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekir. Sağ ve sol yanda dört süt dişinin ilk öndekiler yerinden çıkıp kalıcı dişlerin onların yerini alması ve diğer dişlerle aynı seviyeye gelmesi iki yaşında tamamlanmaktadır. Dolayısı ile sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu göstermektedir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmıştır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Keçilerde ilk kesici ön süt dişlerinin değişimi 15 - 18 aylıkken gerçekleşmektedir.” dedi.

            İlçe Tarım Müdürü Musa Çallı, vatandaşlara Kurban Bayramı süresince herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmaları durumunda kesim yerlerinde bulunan veteriner hekimlerin yardımcı olacağını vurguladı.