35,4947$% 0.04
36,6768€% 0.24
43,6429£% 0.24
3.074,15%0,04
2.696,09%0,04
9.739,72%0,25
Öğrenciler hocalarının gözetiminde değerli el dokuma halı ve kilimleri incelediler. Teknik çalışmalarda halının öyküsü not alınırken kullanılan boya, kullanılan ipliğin yün mü, pamuk mu olduğu, 10 santiminde kaç ilmik yapıldığı, dokumanın hangi yönden başladığı gibi soruların cevapları kayda geçti.
DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Geleneksel Türk Sanat Bölümü öğrencileri, bilgilerini daha da artırmak için davet üzerine Turgutlu İlçesİ’nde, Ege Bölgesinin sayılı halıcılarından Özer Halı Kilimcilik’e gelerek değerli el dokuma halı ve kilimleri incelediler.
Bu sabah Turgutlu’ya gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Geleneksel Türk Sanat Bölümü öğrencileri ve hocaları Yardımcı Doçent Dr. Bahadır Öztürk, Yardımcı Doçent Dr. Gonca Karavar, Araştırma Görevlisi Fikret Kaymak’ı, Özer Halı Kilimcilik sahipleri Orhan Özer ve oğlu Özgür Özer işyerinde karşıladı.
İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Halıcılık fuarında tanıştıkları Orhan Özer’in daveti üzerine öğrenciler ile birlikte Turgutlu’ya geldiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Öztürk: “Buraya teknik gezi için geldik. Amacımız öğrencilere el sanatını tanıtmak, araştırmasının nasıl yapıldığını göstermek. Aynı zamanda Orhan Özer Beyin koleksiyonunda bulunan halılarının araştırılması için buradayız. Çok değerli koleksiyonu var Orhan Bey’in. Her yerde bulunabilecek örnekler değiller. Araştırmamız burada uzun sürecek. Koleksiyondaki değerlerin kaybolmaması için, gelecek kuşaklara aktarabilmek için, güzel bir kaynak olur diye düşünüyoruz. Öğrencilerimizin bu tip kaynaklara her an ulaşabilmesi çok zor. Bunları araştırmak da kolay şeyler değil, teknik olarak bu halılara nasıl bakmaları gerektiği, nasıl incelemeleri gerektiği konusunda bir çalışmamız olacak burada. Katkıları için Özer Hali Kilimcilik sahiplerine teşekkür ederiz: “diye konuştu.
Özer Halı ve Kilimcilik sahipleri Orhan ve Özgür Özer: “Hocamızla İstanbul’daki Uluslararası Fuarda tanıştık. Bizde daha güzel değerli el dokuma halı ve kilimlerin olduğundan söz ettik. Onlar da öğrencilerle mağazamıza gelip halıları kilimleri teknik olarak inceledi, öğrencilere tatbik ettirdi. Bizlerin de bir nebze katkısı olduysa ne mutlu. Geleneksel sanatlarımızın yok olmaması için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor diye düşünüyoruz.” diye konuştu.
Teknik çalışmalarda halının öyküsü not alınırken kullanılan boya, kullanılan ipliğin yün mü, pamuk mu olduğu, 10 santiminde kaç ilmik yapıldığı, dokumanın hangi yönden başladığı gibi soruların cevapları kayda geçti. NEcmi ANKARALI
Tren otomobile çarptı, ölen ya da yaralanan olmadı