Yukarı Bozkır sakinlerine İlçe Tarım’dan meyvecilik semineri
TURGUTLU İlçesinde, Yukarı Bozkır Muhtarlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün işbirliğinde mahalle sakinlerine meyvecilik alanında seminer verildi. Seminerde eğitimin ardından mahallelilerin soruları cevaplandırıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı, ürünlere ruhsatlı zirai ilaç kullanılması ve ilaçlamadan sonra hasada kadar geçmesi gereken sürelere dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yukarı Bozkır'da bir kahvehanede gerçekleştirilen seminerde İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı yaptığı açıklamada: "Bozkır Mahalle Muhtarımızın meyvecilik üretim sezonunun başlamak üzere olduğu bu günlerde tarımsal konularda bilgilendirme talebi üzerine bugün konu uzmanları mühendis arkadaşlarımızla birlikte buradayız. Muhtarımızın ilgisi ve katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim. Tarım ülkemizde olduğu gibi Turgutlu ilçemiz için de çok önemli bir yere sahip. Bu nedenle tarımı en doğru şekilde ve tekniğine uygun olarak yapmalıyız. Her geçen gün maliyetler artmakta ancak ürün fiyatları nun paralel olarak artış göstermemektedir. Bu tüm dünya ülkelerinde böyledir. Ürün fiyatlarına diğer ülkeler de etki etmektedir. Onlarla rekabet etmemiz lazım. Bu yüzden maliyetleri en aza indirerek verimimizi yükseltmemiz gerekiyor. Bu noktada tarımsal üretimi en doğru şekilde yapmak çok önemli. En başta meyve bahçesi tesis ederken çok dikkatli olmalıyız. Çok yıllık bu ürünlerde tesis esnasında yapılacak en küçük hata ilerki yıllarda büyük verim kayıplarına neden olur ve geri dönüşü yoktur. Budama, gübreleme, sulama, İlaçlama gibi bakım işleri doğrudan verime ve kaliteye etki eder. Tabi bunları yaparken de çevre ve insan sağlığını da gözetmemiz gerekiyor. Toprak tahlil sonucuna göre kimyasal gübreleme yapmalıyız. Ürünümüze ruhsatlı zirai ilaç kullanmalı, İlaçlamadan sonra hasada kadar geçmesi gereken sürelere dikkat etmeliyiz. Ürünlerimize kullandığımız kimyasal ilaç kalıntılarının insanlarda kansere neden olan en önemli unsur olduğunu unutmamalıyız. Bilinçsiz sulama, gübreleme ve İlaçlamaların çevreye ve doğaya da zararları olduğunu unutmayalım. Maliyetleri düşürmenin en önemli yolu birleşmekten kooperatifleşmekten geçmektedir. Biran önce işlevsel kooperatifleşmenin yolllarını aramamız lazım. Küresel ısınmanın neden olduğu değişen iklimsel olayların zararları dönem dönem afet boyutlarına ulaşmaktadır. Bu iklimsel olayların zararlarını telafi etmek ve sizlerin gelir istikrarınızı sağlayarak devam ettirmek adına devlet destekli tarım sigortası yaptırmanız ve tüm üreticilerin bu oluşuma destek vermesi diğer çok önemli bir konu. 2020 üretim yılında bereketli, bol kazançlı ve afetsiz bir yıl dilerim." dedi.
Daha sonra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü konu uzmanlarınca tarımsal konularda sunumlar yapıldı. Sonrasında üreticilerin soruları cevaplanarak toplantı sona erdi.
Muhtar Mustafa Yılmaz ise: "Hem eğitim hem soru cevap şeklinde geçen bu seminer çok yararlı bir çalışma oldu. Emeği geçen başta İlce Tarım Müdürümüz Musa Çallı bey olmak üzere sunum yapan Kamil Usta bey ve ekip arkadaşlarına mahallem adına sonsuz teşeķķur ederim." dedi.