Kasaba Medya
Kasaba Medya
  • Turgutlu’da Açılan “Çiftçi Tarla Okulu” İlk Eğitimi Tamamlandı
    Turgutlu’da Açılan “Çiftçi Tarla Okulu” İlk Eğitimi Tamamlandı
  • 3 ayda 3 yakınını kaybeden kadının dramı yürekleri sızlattı
    3 ayda 3 yakınını kaybeden kadının dramı yürekleri sızlattı
  • Sokak ortasında silahla vuruldu: 1 yaralı
    Sokak ortasında silahla vuruldu: 1 yaralı
  • Sen Evde Kal Kitap Sana Gelsin” Projesinde Üç Bin Kitap Dağıtıldı
    Sen Evde Kal Kitap Sana Gelsin” Projesinde Üç Bin Kitap Dağıtıldı
  • Hafta Sonu Sokağa Çıkma Yasağının Genelgesi Yayınlandı
    Hafta Sonu Sokağa Çıkma Yasağının Genelgesi Yayınlandı
  • TEMİZLİK İŞLERİ BOŞ DURMUYOR
    TEMİZLİK İŞLERİ BOŞ DURMUYOR
  • Turgutlu’da karda mahsur kalanlar kurtarıldı
    Turgutlu’da karda mahsur kalanlar kurtarıldı
  • Yüksek kesimlerde kar yağışı etkisini arttırdı
    Yüksek kesimlerde kar yağışı etkisini arttırdı
  • Akut Başkanı Mahruki Turgutlu’da konferans verecek
    Akut Başkanı Mahruki Turgutlu’da konferans verecek
  • Şehit Şenol Kurudereli, dualarla yad edildi
    Şehit Şenol Kurudereli, dualarla yad edildi
Kasaba Medya
Ören Türkiye şampiyonu
Ören Türkiye şampiyonu

Mustafa Ören vücut geliştirmede Türkiye...

Havai fişek denetimleri sıkılaştırılacak
Havai fişek denetimleri sıkılaştırılacak

TURGUTLU İlçesi’nde Patlayıcı Maddeler Kurulu,...

Hava sıcaklıkları 40 dereceye ulaşacak
Hava sıcaklıkları 40 dereceye ulaşacak

Meteorolojiden sıcaklık uyarısı Hava sıcaklıkları...

Turgutluspor’dan şampiyonluk yemeği
Turgutluspor’dan şampiyonluk yemeği

32 yıllık tarihinde ilk kez...

Sultanlar, Hazırlıklarını Aralıksız Sürdürüyor
Sultanlar, Hazırlıklarını Aralıksız Sürdürüyor

Ülke genelinde etkili olan kar...

DÜNDEN BUGÜNE  MESUT TÜFENKOĞLU   
DÜNDEN BUGÜNE  MESUT TÜFENKOĞLU   

Bazı insanlar varki bulundukları yerlerde,...

Watch Movie Online Spider-Man: Homecoming (2017)
Watch Movie Online Spider-Man: Homecoming (2017)

Spider-Man: Homecoming (2017) HD Director...

Kaymakam Turan, Genç Avukatı Yalnız bırakmadı
Kaymakam Turan, Genç Avukatı Yalnız bırakmadı

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde geçtiğimiz günlerde...

DÜNDEN BUGÜNE ALİ ULVİ ÇİÇEK (GOL KRALI) 
DÜNDEN BUGÜNE ALİ ULVİ ÇİÇEK (GOL KRALI) 

1962 Yılında Turgutlu’da yeni mahallede...

Kasaba Medya
HACI ZEYNEL CAMİİ (Ali Şentürk yazdı)
HACI ZEYNEL CAMİİ (Ali Şentürk yazdı)
Kasaba’nın üzümünden söz ettik, renklerini masanıza koyduk. Miski amber kokularını dağıttık. Şimdide belleğimizin kilerinde ya da anılar içinde bir anı olarak yer alan Hacı Zeynel Camisinden söz edip ve onun...
11 Ekim 2017 11:37
Font1 Font2 Font3 Font4

Kasaba’nın üzümünden söz ettik, renklerini masanıza koyduk. Miski amber kokularını dağıttık. Şimdide belleğimizin kilerinde ya da anılar içinde bir anı olarak yer alan Hacı Zeynel Camisinden söz edip ve onun siyah beyaz eski fotoğraflarını koyalım dedik.
Gelin bu gün bir ikindi vakti yola çıkıp, mavi, yeşil, kırmızı, sarı boyalı küp şekerleri andıran evlerin yer aldığı yere gidelim. Küçük pencereleri renk renk boyalarla süslenmiş, yosun tutmuş kiremitleri ile dikkati çeken bir muhite gidelim.
Kasaba mimarisinin tüm güzelliklerini taşıyan evlerin yanı başındaki bir camiye gidelim. Bu camiye giderken anılarınız sizi ta çocukluğunuza götürebilir. O yollar üzerindeki çok şey o renkli güzergâh bir eski zaman figürü olarak karşınıza çıkabilir.
Bu cami, diğerleri gibi ihtişamlı ve de görkemli değildir. Bu cami, mimarî anlamda pekte dikkati çekmez. O Kasaba’nın doğusunda saklanmış, daracık sokakların bitiminde gizlidir. Aslında Kasaba kokuludur bu cami.
Bu kutsal mabedin ismi Hacı Zeynel Camisidir. Biz Kasabalılar bu kutsal yere Hacı Zeynel Cami olarak biliriz de Ünlü tarihçi M. Çağatay Uluçay ise bu camiinin ismi “İnel Camisi”dir der.
Hepsi efsane halinde günümüze ulaşan ve doğrulu tartışılan hikâyeler olsa da birden çok öyküsü vardır Hacı Zeynel Camisi’nin. Bugünün Albayrak Mahallesi’ndedir. Mahallenin eski adı Orta Mahalle’dir. Mahallenin ismi ta 1575 tarihine kadar uzanır. 1575 tarihinde mahallede bir mescit görülür. Olası ki bu mescit Hacı Zeynel Dede’nin yaptırdığı yapıdır. Kasaba çevresinde etkin rol oynayan erenlerden birisi olarak bilinir Hacı Zeynel Dede. Hacı Zeynel Camii ve onu inşa ettirdiği söylenen Hacı Zeynel Dede hakkında aydınlatıcı bilgiler yoktur. Günümüze ulaşan sözlü kaynaklara göre Hacı Zeynel o dönemde sosyal ve iktisadi yaşama yön veren bir şahsiyettir.
Bu mahalle ve caminin etrafı hala sobaların üzerinde mısırların patlatıldığı, anneannelerin torunlarına masallar anlattıkları yerdir. Ve burası fasulyelerin, biberlerin kurutulmak için hala kaldırımlara serildiği alandır. Geçmişi bir ipekböceği gibi hayatı örerken, bugün bir kıyıda unutulmuşluğun hüznüyle, dar kaldırımlarını sessiz insanların adımladığı yerdir.
Burası ya da caminin etrafı bir tarihtir. Kasaba’nın ilk kuyusu burada, Hacı Zeynel Camii yakınında Bey-Pınarı denilen mevkide 1575 yıllarında açılır. Celali eşkıyalarından korunmak üzere buraya dikilir Turgutlu’nun ilk surları. İnşa edilen bu sur, zamanın Saruhan Sancak Beyi ve adamları tarafından yıkılmak istenir. Ancak Kasaba halkı bu duvarın yıkılmaması için direnir ve saraya başvurur. Merkezden gönderilen 13 Mart 1609 tarihli hüküm fermanı üzerine surun yıkılması durdurulur. Durdurulur durdurulmasına da biz Kasabalılar pek sevmeyiz tarihi yapıları… Onu da yıkıp yerle yeksan etmişiz.
Bu camiye vardığınızda, sizi asırlık birkaç servi ağacı karşılar. Birkaçta tarihi devşirme taşlar. O servi ağaçlarına bakarken onların heybeti içinize garip hisler doldurur. Kendinizi küçücük ve önemsiz hissedersiniz. Caminin asırlara meydan okuyan devasa ana kapısı ve yuvarlak kemerli dikdörtgen formlu pencereleri sizi alıp bilmediğiniz bir masal diyarına götürebilir.
Bazı yazarlara göre, camii önce bir mescit olarak inşa ettirilir. Bu mescit 3’üncü Murat (1574 -1595) veya 3’üncü Mehmet ( 1595 -1603) döneminde yıktırılıp, Hüseyin Ağa vakfının Mütevellisi Mehmet Ağa tarafından daha da genişletilerek yeniden yaptırılır. Mescit, 2’inci Abdülmecit döneminde (1892 -1902) genişletilir ve yanına minaresi eklenir.
Bu caminin avlusunda, mihrap duvarının önünde kutsal sayılan iki mezar yer alır. Bu mezarlardan birisi Hacı Zeynel Dede’ye diğeri ise onun oğluna aittir. Bu mezarların başında, zaman zaman umarım ile başlayan arzu edilen bir şeye kavuşmak için geleceğe dair dilekler de dilenir.
Hacı Zeynel Camii ve dünün Orta Mahallesi ile ilgili anılar, öyküler öylesine çoktur ki, zaman her şeyi alıp götürmüştür. 1800’lü yılların ortalarında tabakhaneleri ile ünlenen bu mahalle, kahvehaneleri, kasap dükkânları, terzi, semerci, berber, nalbant dükkânları ve de hayvanları ile dikkati çekmiştir.
Şimdilerde derin uykularda olan bu mahallenin anıları, masallara taş çıkartan öyküleri oldukça fazladır.

Ali ŞENTÜRK


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa