34,2063$% -0.24
36,7504€% -1.96
44,1610£% -1.35
2.933,19%-2,97
2.666,60%-2,77
8.862,32%2,83
Ruhunuzu ve metabolizmanızı dinlendirdiğiniz bir ayın ardından ramazan bayramı geldi. Ramazan ayı boyunca azalan öğün sayınız, yavaşlayan hareketleriniz ve daralan mide kapasitenize metabolizmanız alıştı. Fakat değişen metabolizmanızın, bayramda her an istediğini yiyebilme duygusu ve bu duygunun beraberinde getireceği yeme davranışı ile baş etmesi biraz zor görünüyor. Bu nedenle ramazan bayramında bazı püf noktalara dikkat etmelisiniz. Özellikle obezite, mide rahatsızlığı, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bu dönemde beslenmesine daha da çok dikkat etmesi gerekiyor.
Hacmi Yüksek Kalorisi Düşük Besinler Tercihiniz Olsun. Bayram sofralarında genelde et yemekleri tercih ediliyor. Dikkat edilmesi gereken nokta ise porsiyon kontrolü ve pişirme yöntemleri. Doğru porsiyonda tüketmek ve yağsız etleri ızgara, haşlama, fırında pişirerek tüketmek sindirim sisteminize yardımcı olacaktır. Et yemeklerinizin yanında pilav, makarna yerine sebze ve salata tercih etmeye özen gösterin. Sofranızda mutlaka sebze, meyve gibi yüksek su, lif, düşük yağ dolayısıyla düşük kalori içeriği olan aperatifleriniz olsun.
Sindirim Sisteminize Yardımcı Olun. Hayatımızı devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyacımız var. Fakat önemli olan yeterli-dengeli beslenmek ve vücudunuzun besinleri sindirip kullanabilmesidir. Sindirim sisteminiz bu nedenle çok önemlidir. Sindirim sisteminizin ilk durağı ise ağzınızdır. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri iyice çiğneyin. Küçük parçalar haline getirir. Bu sayede bayram sofralarında sindirim şikayetleri ve şişkinlik yaşamayacaksınız.
Midenizi Bayrama Hazırlayın. Güne mutlaka su ile başlayın. Uyandığınızda içeceğiniz 1 bardak limonlu, taze zencefilli su midenizi bayrama hazırlayacaktır. ‘Bayram ikram yemeden geçmez. Mutlaka ikramlardan tüketeceğim.’ Diyorsanız sabah kahvaltınızda ufak tefek tasarruflar yapabilirsiniz. Örneğin yağlı peynir tüketiyorsanız yarım yağlı tercih edebilirsiniz. Ya da birkaç günlük daha hafif kahvaltılar tercih edebilirsiniz.
Su Tüketiminizi Arttırın. Suyun organ ve dokuların korunması, bağırsakların aktif çalışması, vücut ısısının düzenlenmesi, vücudun besinleri sindirmesi, artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması böylece vücudun çalışma hızına destek vermesi gibi birçok önemi vardır. Yoğun besin tüketilen bayram günlerinde bağırsaklarınız aktif hale getirebilmek, vücudunuzun çalışma hızına destek vermek için su tüketmeyi ihmal etmeyin.
Diyet Alışverişte Başlar. Bayram sofranızı hazırlamak için alışverişe çıkıyorsanız tok karnınıza çıkmaya özen gösterin. Böylece besinleri alırken kontrolünüzü kaybetmemiş olacaksınız. Aynı zamanda markete hazırladığınız ihtiyaç listesi ile gitmeniz fazladan ürün almanızı engelleyebilir. Unutmayın diyet alışverişte başlar. Evde devam eder.
Gece Yemelerinize Son Verin. Ramazan ayı boyunca sahur yapmaya alışan vücut bayramda da gece yemelerine yönelebilir. Gece öğününden bayramda yavaş yavaş vazgeçmeye çalışın. Bir anda vazgeçemiyorsanız başlarda hafif atıştırmalıklarla devam edebilir ardından tamamen öğününüzü kaldırabilirsiniz.
Bayram Gezmelerinizde Bunlara Dikkat Edin.
DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN
Uyuşturucu operasyonunda 9 tutuklama
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.